Fie ca este vorba despre alcool, tutun, jocuri de noroc sau munca, dependentele ne transforma in prizonierii propriilor obisnuinte nocive. Exista cateva semne specifice, iar daca le identificam, ne putem constientiza dependentele, pentru a reusi apoi sa ne eliberam de ele.

Cand ajungam sa nu mai controlam un aspect ce tine de propria viata, este un indiciu clar ca am dezvoltat o dependenta. Aceasta activeaza la nivelul creierului neurotransmitatorii placerii, cum ar fi, de pilda, serotonina si tocmai de aceea este foarte greu de stopat si eliminat, mai ales daca nu se actioneaza la timp.

Un adolescent care fumeaza pentru prima data se simte puternic, cu forta, simte ca este cineva. Organismul poate insa sa produca, atunci cand i se comanda, acesti neurotransmitatori ai placerii, fara niciun stimul din exterior. Acest lucru este valabil pentru persoanele care isi controleaza foarte bine gandurile si emotiile si implicit manifestarile. Alte persoane fac acest lucru fumand, consumand alcool sau mancand ciocolata.

Lucrurile sunt foarte simple. Atunci cand apelam la stimulente din exterior, cum sunt cele enumerate anterior, creierul va alege calea mai scurta. Pericolul care apare este ca organismul se va dezobisnui sa produca singur serotonina si melatonina, iar creierul va cere din ce in ce mai multe stimulente din exterior.

Experientele noi nu sunt intotdeauna bune

Multe obisnuinte nocive se instaleaza pentru ca dorim sa experimentam diverse lucruri, fara sa realizam pe moment ca putem aluneca pe panta dependentei. De pilda, fumam o tigara de curiozitate sau consumam droguri. Foarte repede se va instala un program mental care va justifica dependenta, de genul ”fumez doar ca sa ma relaxez sau doar cand ies cu prietenii”. Este, de fapt, o pacaleala a propriei minti.

Dupa ce se va trece prin cateva stadii intermediare, cum ar fi sa fumezi zilnic sau sa fumezi cateva tigari pe zi, se va ajunge la stadiul in care persoanele respective isi spun ca nu pot trai fara tigari. Asa se ajunge la dependenta, iar consecintele acesteia se agraveaza pe masura ce trece timpul, cu exceptia cazului in care constientizam ce se intampla si incepem sa lucram ca sa o eliminam. Cand mancam, de pilda, o ciocolata si avem puterea sa ne oprim la un moment dat, este un semn ca incepem sa ne controlam dependenta.

Dependentele imbraca mai multe forme. Sunt dependente de substante psihoactive, de comportament, dependente psihologice, dependente de anumite persoane sau locuri, dependente de placeri, cum este dependenta de cofeina, de alcool, de jocuri de noroc, de medicamente, de sex si de gadgeturi.

Negarea duce la boli mintale

Putem verifica singuri daca avem o dependenta, iar daca asa stau lucrurile, e cazul sa testam cat de grava este aceasta. De pilda, daca stam prea mult pe retelele de socializare sau suntem chiar dependenti de munca.

Cand obisnuinta de ceva sau cineva ne duce de la o manifestare constienta la una inconstienta, este un semn evident al unei dependente. Dupa ce constientizam acest lucru, este esential sa aflam cauzele care ne-au adus in aceasta situatie. Cele mai importante sunt stresul, obiceiurile preluate din familie, gandirea negativa, anxietatea, depresia, traumele emotionale si durerile fizice.

Cand suspectam ca am dezvoltat o dependenta, este necesar sa ne intrebam ce a determinat-o si cine ne controleaza cand aceasta se manifesta. Persoanele care beau, fumeaza sau mananca excesiv, o fac de cele mai multe ori doar din placere, fara sa existe neaparat un semnal din partea organismului.

Sunt persoane care sufera din cauza dependentelor, dar neaga acest lucru. Si asta pentru ca nu mai sunt constiente de propriul interior. Sumt programe mentale negative care au preluat controlul si le dirijeaza de cele mai multe ori viata, de multe ori chiar fara sa stie. Persoana intra practic intr-o stare de negare, ce duce inevitabil la tulburari psihotice profunde si grave, care declanseaza diverse afectiuni psihice.

Dezvoltarea personala, calea spre vindecare

Dependentele agraveaza si mai mult anxietatea, neincrederea in sine si autosabotarea si pe fondul faptului ca se creaza un conflict la nivel mental intre programele pozitive si cele negative. Stim ca nu este bine sa exageram cu alcoolul, tutunul sau jocurile de noroc, dar cu toate acestea continuam sa bem, sa fumam sau sa jucam.

Primul pas spre vindecare este constientizarea. Pana cand cei care au o dependenta nu o constientizeaza si nu fac apoi pasi concreti spre stoparea si eliminarea ei, nu e nimic de facut. Sportul ajuta foarte mult la diminuarea si eliminarea dependentelor, ca si cultivarea unei atitudini optimiste.

La fel de importanta este si antrenarea increderii in sine. Studiile stiintifice au aratat ca cele mai multe persoane care au o dependenta, au o slaba stima de sine si sunt de cele mai multe ori nehotarate.

In creier sunt doua zone, cortexul orbitofrontal si cortexul cingular anterior, care intra aproape intr-o stare de nefunctionalitate, ca un soi de paralizie mentala, cand o persoana are o dependenta sau mai multe. Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi sa investeasca constant timp si resurse in dezvoltarea personala, astfel incat sa ajunga sa se cunoasca foarte bine si astfel sa isi poata controla eficient eventualele dependente.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti