Multi dintre noi aleg sa isi traiasca viata exclusiv prin ochii partenerului, renuntand la propriile visuri si chiar la propria personalitate. Consecintele pe termen lung sunt dezechilibrele mentale si problemele grave de sanatate.

Dependentele pot fi spirituale, mentale, fizice sau emotionale. Cele mai cunoscute dependente sunt cele fizice, cum sunt, de pilda, dependenta de tutun, alcool sau droguri. Dependentele emotionale sunt mai complexe si necesita o serie de explicatii pentru a le intelege mai bine.

Acest gen de dependenta inseamna practic ca tu ca individ nu reusesti sa controlezi, sa gestionezi relatia cu o persoana apropiata. Ce se intampla, de fapt? Filtrele mintii rationale sunt adormite sau ametite, sa spunem asa, ca la alcoolici, ori nu functioneaza deloc.

Sunt multe persoane care au ajuns sa depinda de suportul emotional al parintilor, sotilor sau altor persoane apropiate. Nu vorbim de situatiile grave, unele chiar dramatice, prin care unii dintre noi trec in cursul vietii, cand avem nevoie de suport emotional si psihic pentru a trece cu bine peste acele momente. Este vorba de acel gen de dependenta emotionala bolnava, prin care o persoana se agata emotional de o alta persoana sau mai multe, ca un soi de parazit, si o stoarce efectiv de energie, sau accepta sa isi iroseasca viata, devenind un fel de anexa a partenerului, fara personalitate si dorinte proprii. Dependentele emotionale duc in timp la dezechilibre mentale si la probleme grave de sanatate. Acest gen de dependente creaza un fel de lanturi invizibile intre persoana dependenta si cea de care s-a atasat. Pe acest fond, aceasta dezvolta un caracter posesiv, agatandu-se efectiv de partenerul de viata sau de o alta persoana fata de care a dezvoltat o dependenta.

Dependentele emotionale se manifesta pentru ca apare nevoia pentru persoana in cauza de a ramane intre-o relatie toxica. Si asta pentru ca acea persoana este lipsita de putere, apare o obisnuinta de a trai in acea relatie toxica, ce deriva din teama de singuratate, de-a fi parasit, la care se adauga o serie de alte frici.

Sclavii relatiilor toxice

Practic, partenerul-victima nu are puterea de a iesi din acest gen de dependenta. Pe de alta parte, exista si cazuri in care, pe acest fond, acest gen de persoane invata sa se foloseasca de aceasta dependenta pentru a-si manipula partenerul de viata.

Ajungem astfel sa intelegem ca persoanele care ajung dependente emotional nu isi cunosc propria valoare. S-au obisnuit sa depinda de partener, pentru ca prin el simt ca traiesc si isi vad propria valoare. Pot da ca exemplu cazul unei persoane care din dorinta de a-si oferi iubirea, ajunsese sa ii faca orice mofturi si sa ierte dezechilibrele partenerului. Nu au relatii sexuale, dar ii permite sa stea in propriul apartament si il sustine financiar, chiar daca partenerul o jigneste si chiar o brutalizeaza, tocmai pentru ca a dezvoltat o dependenta toxica fata de el.

Aceste persoane urmeaza, de regula, un tipar pe care l-au vazut in propria familie. Tocmai de aceea este necesar ca atunci cand ajungem intr-o astfel de dependenta emotionala, sa analizam relatiile pe care le avem cu cei dragi si cu anturajul, pentru ca este posibil ca unii dintre ei sa fie sursa acestui dezechilibru emotional.

Exista chiar si o stiinta, care permite realizarea unei asa numite psihogenograme, ce evalueaza relatiile familiale ale fiecarei persoane pana la bunici. Nu oricine are resurse financiare pentru o astfel de analiza, astfel ca cel mai la indemana este ca fiecare dintre noi sa analizeze relatia pe care au avut-o proprii parinti.

Daca mama a fost, de pilda, intr-o relatie de dependenta emotionala fata de sot, este foarte posibil ca si fiica sa intre intr-o relatie toxica cu partenerul sau. Acest lucru este valabil si in cazul barbatilor. De altfel, fiecare din cei doi parteneri aduce in relatie trecutul propriei familii. Exista femei, de pilda, care au o carisma personala atat de puternica si care pot crea unor barbati un nivel atat de puternic de manipulare, de programare a mintii subconstiente, incat acestia devin obsedati de prezenta acestora.

Imaginatia – primul pas spre vindecare

Pentru a scapa de dependenta emotionala, putem apela la psihoterapeuti, dar o putem face si singuri prin tehnici de dezvoltare personala. Daca alegem sa fim autodidacti, este necesar sa ne analizam propria libertate interioara. Cand constatam o dependenta emotionala fata de partener, libertatea noastra interioara este conditionata de acesta.

O dependenta emotionala poate ajunge sa creeze mai multe probleme decat o dependenta fizica. Daca se continua in aceeasi nota, se poate ajunge la despartire sau la o supunere totala fata de partener sau persoana fata de care exista dependenta. Alternativa este vindecarea totala si independenta emotionala fata de orice persoana. Sunt multe persoane care nu au suficienta putere interioara pentru a iesi dintr-o astfel de relatie toxica si nici macar de a cere ajutor.

Dependenta emotionala arata ca imaginea de sine nu este suficient dezvoltata, este o cale prin care o persoana isi poate tine partenerul aproape, blocandu-l astfel in relatie, fara ca asta sa implice sentimente de iubire adevarate Ca sa eliminam aceasta dependenta este necesar sa ne programam mental, astfel incat sa ne cream alternative emotionale. Este necesar sa vizualizam ca avem o relatie de cuplu sanatoasa, bazata pe respect, comunicare si completare reciproca. Partenerii, chiar daca sunt diferiti, se pot ajuta si pot conlucra, se pot sprijini si isi pot vindeca relatia.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti