De ce evita oamenii prezentul si prefera sa traiasca din amintiri sau sa viseze viitorul?

Multi dintre noi sunt tributari unor obiceuri negative, care ii transforma in prizonieri ai propriei minti sau ai emotiilor. Cei care nu constientizeaza ca trecutul nu mai exista, iar viitorul este doar o proiectie, vor sfarsi prin a-si distruge viata.

Tendinta multora dintre noi este sa traiasca in trecut. Rememoreaza constant, aproape zilnic, diverse evenimente din trecut, in special lucruri traumatizante, iar corpul raspunde ca si cum acestea se petrec in prezent. Practic, organismul retraieste de nenumarate ori traumele, iar efectele asupra sanatatii sunt devastatoare.

Stresul creste foarte mult, devenim anxiosi, agitati si ne sare tandara de la orice. Nici cei care traiesc doar cu gandul la viitor nu se simt mai bine. Ei se raporteaza mereu la ceva ipotetic, iar de cele mai multe ori evenimentele pe care le asteapta sau lucrurile care cred ca se vor realiza, nu se produc. Sentimentul de frustrare este predominant, ca si cel de furie, iar pe acest fond apar bolile.
Oamenii traiesc mai mult in trecut sau in viitor pentru ca sunt tributari unor programe sau obiceiuri negative. E necesar mai intai sa intelegem cum percepe creierul timpul. Daca avem in vocabular expresii precum “timpul zboara”, “ma preseaza timpul” sau “am un timp limitat sa fac asta” ne vom simti permanent presati de timp. Astfel de programe ne fac sa intelegem timpul printr-un filtru limitat.

Timpul cronologic si timpul psihologic

De aceea este extrem de important ce cuvinte si expresii folosim cand ne raportam la timp. Exista o zona in creier numita cortexul parietal drept, care percepe timpul, spatiul si miscarea. Fiecare dintre noi simte trecerea timpului in functie de nivelul lui de constiinta.

In functie de ce gandim despre timp, ne vom crea ceea ce se numeste o viata mentala. De pilda, un ganditor va evalua timpul mental. Este vorba in acest caz de timpul cronologic. Perceperea timpului este influentata si de viata emotionala pe care ne-am creat-o. Cantitatea, intensitatea si structura emotiilor, pozitive sau negative, fac ca timpul sa fie perceput fie in viitor, fie in trecut.

Timpul este perceput si prin prisma vietii fizice pe care o avem. Daca corpul este supus unui efort fizic prelungit, va avea tendinta sa imbatraneasca prematur. Practic, omul percepe timpul in functie de programele sale mentale si de obiceiurile sale. Avem tendinta sa traim mai mult in trecut sau in viitor pentru ca asa am fost invatati sau manipulati sa facem asta. Este necesar sa stim ca exista si un timp psihologic, care se identifica practic cu trecutul si cu o perceptie compulsiva a viitorului. Marea majoritate a oamenilor traiesc, din pacate, acest timp psihologic. Acesta poate duce chiar la boli mentale atunci cand mergem pe programe de genul “timpul preseaza”.

Prezentul, singurul care conteaza

In schimb, timpul cronologic ne ajuta sa nu mai repetam greselile din trecut, daca le constientizam la timp si suntem dispusi sa facem ceea ce trebuie pentru a le corecta. Esential, chiar vital, este ca fiecare dintre noi sa traiasca in prezent. Cei care traiesc in trecut trec, de regula, prin stari de nostalgie sau regret, si pierd astfel energie vitala. Prezentul ne aduce si cea mai mare si sanatoasa doza de energie.

Trecutul s-a dus si nu mai poate fi readus inapoi, iar viitorul este doar la nivel de proiectie, in sensul ca poate avea loc sau nu un anumit eveniment. Daca avem un scop pe care dorim sa il indeplinim, este recomandat sa respectam timpul cronologic si sa acordam o atentie deosebita timpului psihologic.

Timpul psihologic este cel care ne influenteaza, ne conditioneaza, ne streseaza si finalmente ne programeaza. Daca nu suntem atenti, timpul cronologic se va transforma in timp psihologic, iar viata noastra va deveni o povara. De aceea este atat de important sa traim in prezent, pentru ca timpul prezent este, de fapt, tot ce avem. In prezent trebuie sa invatam din greselile trecutului si sa ne construim viitorul. Ca sa facem asta este necesar sa ne ridicam nivelul de constiinta. Multi dintre noi traiesc mai mult in trecut sau viitor pentru ca nu sunt constienti, nu s-au trezit si nu reusesc inca sa inteleaga ce inseamna sa traiesti timpul psihologic in prezent.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti