Sarutul este simbolul iubirii, dar putini dintre noi ii cunosc originile si, mai ales, beneficiile pentru sanatate. Persoanele care se saruta des au o imunitate mai buna, sunt mai putin stresate si au o dorinta sexuala mai mare.

Majoritatea dintre noi stiu ce efecte psihice, emotionale si fizice are sarutul, dar foarte putini cunosc de unde vine dorinta de a ne saruta. Exista multe teorii legate de sarut. Una dintre acestea spune ca am imprumutat comportamentul de la animalele care isi hranesc puii cu mancarea deja mestecata.
Acest obicei da senzatie de confort, siguranta si dragoste si se crede ca si stramosii nostri procedau astfel. Alta varianta ar fi ca oamenii sunt atrasi instinctiv de culorile puternice. Prin urmare, culoarea buzelor, asociata cumva cu fructele satioase, genereaza si atractie sexuala.

De asemenea, exista o legatura semnificativa intre sarut si cautarea compatibilitatii biologice cu potentialul partener. Unele studii au aratat ca suntem mai atrasi de mirosul natural al organismului oamenilor cu sistem imunitar compatibil cu al nostru, deci s-ar putea aplica aceeasi idee si pentru saliva.

Sarutul este simbolul iubirii si un semn al apropierii, al comunicarii. In urma studiilor care s-au efectuat pana acum, s-a constatat ca oamenii care se saruta sunt mult mai fericiti. S-au identificat pana acum peste 100 de tipuri de sarut si exista chiar o stiinta a sarutului.

Mecanismul biologic din spatele sarutului

Biologic vorbind, sarutul declanseaza o serie de stimuli nervosi, erogeni, din pielea buzelor. Si limba are ceea ce se numeste in limbaj de specialitate chemoreceptori si care, la randul lor, amplifica senzatia erogena in timpul sarutului.
Prin sarut se transmit si multi feromoni. S-a constatat ca hormonul stresului, cortizolul, scade foarte mult dupa ce ne sarutam si creste mult nivelul de oxitocina, numit si hormonul increderii. Organismul secreta si dopamina, numit si hormonul dorintei, si endorfina, numit si hormonul fericirii.

In urma unui studiu efectuat in 2014 s-a constatat ca doua persoane care se saruta cel putin 10 secunde schimba 80 de milioane de bacterii. Nu e cazul sa ne speriem. Cea mai mare parte a acestor bacterii sunt neutralizate de saliva. Mai mult decat atat, acelasi studiu a stabilit ca persoanele care se saruta mai mult de 10 ori pe zi au o imunitate mult mai buna.

Ce spune Freud despre sarut?

Freud a vorbit si a scris mult despre sarut. El explica sarutul ca placerea sugarului de a suge la sanul mamei. Beneficiile sarutatului sunt nenumarate, acestea fiind atat fizice, cat si emotionale si psihologice.

Persoanele care se saruta mult sunt, de regula, si mai slabe pentru ca sarutatul ajuta si la arderea caloriilor. Sarutul face si fata mai luminoasa pentru ca activeaza 30 de muschi ai acesteia. De asemenea, dinamizeaza si intareste sistemul imunitar prin glanda endocrina numita timus. Asta se explica prin faptul ca atunci cand ne sarutam, se creaza o stare de echilibru si relaxare. Nu in ultimul rand, amelioreaza si reactiile alergice pe care unii dintre noi le au.

Este de domeniul evidentei ca sarutatul amplifica dorinta sexuala, iar schimbul de fluide intre cei care se saruta conduce la cresterea nivelului de anticorpi din organism. Unul din cele mai puternice efecte ale sarutului este combaterea depresiei. Sarutatul contribuie si la intinerirea organismului prin starea de fericire pe care o genereaza. Persoanele care se saruta des sunt optimiste si au emotii inalte.

Sarutul face ca, in timp, persoanele respective sa fie mai putin fricoase. De asemenea, imbunatateste imaginea si increderea in sine, dar si sentimentul de apartenenta. Stii ca tu apartii cuiva. Sarutatul este o forma de manifestare a iubirii, iar afectiunea dintre cei care se saruta va creste din ce in ce mai mult. Prin urmare, sarutati-va cat mai des si armonios.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti