Prinsi in rutina zilnica, nu observam ca ne-am pierdut gradual controlul asupra propriului organism. Degeaba gandurile si emotiile sunt pozitive pentru ca propriul corp face ce vrea, ca si cand ar avea propria minte.

Cei mai multi dintre noi fac diverse lucruri in fiecare zi fara sa fie constienti de asta. Odata cu trecerea timpului, acestea devin automatisme, iar daca vorbim de ganduri si emotii negative, organismul nostru va ajunge sa lucreze impotriva noastra.
De pilda, daca suntem predispusi sa actionam la furie, vom constata ca propriul corp a devenit dependent de adrenalina si cortizon. Asta inseamna ca si atunci cand mintea gandeste pozitiv, organismul va cauta un motiv pentru a ne provoca o stare de furie, astfel incat celulele noastre sa produca substantele chimice de care aminteam si cu care corpul s-a obisnuit. Practic, vom ajunge dependenti de adrenalina, exact ca o persoana care se drogheaza.
Este important sa fim sinceri cu noi insine in primul rand pentru ca sunt foarte multe persoane care au devenit efectiv sclavii propriului organism. Acestea nu constientizeaza ce li se intampla sau nu accepta aceasta stare de fapt din cauza unor frici sau manifestari egotice.
Ca sa intelegem si mai bine ce ni se intampla, este important de stiut ca organismul secreta adrenalina in sange prin glandele suprarenale numai in conditii de stres. Adrenalina are rolul de a pregati corpul pentru lupta sau fuga, in functie de modul in care fiecare dintre noi percepe situatiile cu care se confrunta.
Atunci cand suntem in pericol si avem nevoie de viteza, forta si concentrare, adrenalina are un efect benefic asupra organismului. Aceasta devine distructiva cand suntem la serviciu si un coleg ne streseaza constant, de pilda. Intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, stresul acumulat ne va afecta sanatatea.

Dependenta de adrenalina

Adrenalina reprezinta, de fapt, ceea ce specialistii numesc catecomalina, un compus organic care provoaca senzatia de teama sau neliniste. Dupa cum se stie, sunt multe persoane care sunt dependente de adrenalina si se implica in diverse activitati pentru a determina organismul sa o secrete. De pida, fac bungee jumping sau alte sporturi extreme pentru a-si impinge corpul la limita.

Cand vorbim despre un om obisnuit stresat, se creaza un reflex neconditionat. De pilda, o persoana stresata se va gandi permanent daca va mai avea serviciu sau nu. Acesta poate fi un stres real sau imaginar, dar organismul va reactiona mereu ca si cum pericolul este prezent, iar pe termen mediu si lung ne va afecta serios atat la nivel mental, cat si emotional si fizic”.
Pe acest fond de stres prelungit, apar starile de panica, depresia si anxietatea. Adrenalina le permite celor care s-au obisnuit cu ea sa se decupleze de la rutina si problemele zilnice, insa aceasta ajunge sa actioneze in organism exact ca un drog.

Adrenalina provoaca acea senzatie de neliniste si creste glicemia. Rolul ei este sa actioneze doar in situatii de urgenta, iar cand o face, incetineste digestia si reduce eficienta sistemului imunitar, printre multele altele. Un exces de adrenalina va deveni in timp toxic pentru organism.

Cum ne recapatam controlul asupra propriului corp?

Mancatul dulciurilor, fumatul si consumul de alcool, toate in exces, sunt modalitati prin care creierul cauta sa se elibereze de stres sub aceste forme, care, evident, sunt extrem de nesanatoase. In astfel de situatii este necesar sa ne intrebam cine este stapanul si cine este sclavul?

Raspunsul vine extrem de repede. De pilda, daca mintea spune sa nu mai bem atata bere sau sa nu mai mancam prajituri, iar corpul primeste ceea ce cere, este evident ca suntem sclavii propriului organism.
Se pune intrebarea cine vrea adrenalina? Corpul. La cine se declanseaza procesul de producere a acesteia in exces? Evident, la persoanele la care organismul s-a obisnuit cu un surplus de adrenalina. Psihoneuroimunologia studiaza legatura profunda dintre minte si corp. Se analizeaza in special biochimia emotionala pentru ca aceasta este intalnita la cei care sunt numiti in literatura de specialitate vanatorii de adrenalina.

Lucrurile sunt, de fapt, foarte simple. In momentul in care organismul nu mai primeste cantitatea de adrenalina cu care s-a obisnuit, va determina stari si chiar ganduri pentru a produce acest hormon indiferent de ce spune mintea. Va fi nevoie de un intreg proces de dezobisnuire pentru ca mintea sa controleze din nou corpul, iar cele doua sa functioneze la unison.

Hormonii dau startul, ca sa spunem asa, pentru emotii, inteligenta si sanatatea corpului fizic. Primul pas pentru a ne recapata corpul este sa constientizam gandurile si emotiile negative pe care le avem. E necesar apoi sa si dorim sa scapam de ele si implicit de excesul de adrenalina care vine la pachet, iar ulterior sa actionam pentru a face ca acest lucru sa se intample.

Putem reusi acest lucru prin perseverenta si diverse cai, precum programarea neurolingvistica. Respiratiile constiente reprezinta insa una dintre cele mai eficiente metode pentru ca acestea inseamna autocontrol si implicit recapatarea controlului asupra propriilor ganduri, a emotiilor si implicit a propriului corp.

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti