Putini stiu cu mintea subconstienta executa constiincios, ca un soldat, toate comenzile pe care le primeste de la creier pentru ca nu face diferenta intre imaginatie si realitate. Din acest motiv, ajungem de multe ori sa ne facem rau singuri prin ceea ce gandim.

Pentru a intelege influenta substantiala a mintii subconstiente asupra sanatatii mentale, emotionale si fizice, este necesar sa explicam mai intai ce este mintea.

Din start trebuie sa evitam sa confundam mintea cu creierul. Creierul reprezinta un biocalculator extrem de complex, in timp ce mintea reprezinta un set de programe care exista in acest biocalculator. Un program mental reprezinta un ansamblu de obiceiuri si credinte care pot fi atat pozitive, cat si negative. Capacitatea noastra a de alege si schimba aceste programe face ca mintea subconstienta sa fie programata pozitiv, constructiv, pentru sanatate, sau distructiv, pentru boala.
Ce este si cum functioneaza mintea subconstienta? Aceasta reprezinta practic o capacitate a fiecaruia dintre noi cu care ne nastem sau pe care o putem dobandi de-a lungul vietii. Depinde de noi daca mintea subconstienta va deveni constructiva si ne va vindeca sau, dimpotriva, ne va distruge gradual si ne va imbolnavi.
Controland cu adevarat mintea subconstienta, ne putem efectiv programa sanatatea, libertatea si abundenta sub toate formele ei. Mintea subconstienta reprezinta un ansamblu de caracteristici informationale care poate influenta constiinta, personalitatea, gandirea si perceptia unei persoane. Aceasta include si judecata, memoria si limbajul.

Mintea din spatele mintii

Mintea subconstienta asigura legatura extrem de importanta intre corp si minte. De pilda, daca o persoana va derula in minte programe de boala, mai devreme sau mai tarziu creierul, cu ajutorul mintii subconstiente va produce o serie de neurotransmitatori care o vor imbolnavi. Stresul este preluat in prima etapa de minte, se inmagazineaza in creier, iar acesta, cu ajutorul mintii subconstiente, va declansa o serie intreaga de programe care vor produce cortizol si adrenalina. Acestea vor genera in timp tot felul de dezechilibre si boli fara sa aiba o cauza fizica reala.
Mai pe romaneste, mintea subconstienta este mintea din spatele mintii. De la aceasta pornesc toate actele reflex, cum este, de pilda, sofatul. Conducatorii auto cu experienta schimba vitezele si sunt atenti la trafic fara sa se mai gandeasca sau sa analizeze aceste lucruri. Ca sa intelegem si mai bine, vom analiza putin toate mintile, ca sa le spunem asa, pe care le inglobeaza creierul uman.
Avem mai intai mintea constienta, care se ocupa de procesele cognitive, aceasta putand sa se ocupe de o singura actiune si doar in prezent. Mintea inconstienta este formata dintr-un set de programe mentale cu care ne nastem. Este un fel de depozit de idei si de dorinte, dar si de calitati si defecte. Mintea supraconstienta ne permite conexiunea cu Divinitatea, iar mintea subconstienta este cea mai vasta forma a mintii pe care o avem, reprezentand peste 90% din capacitatea mentala a creierului.

Se ocupa de respiratie, digestie si hranire celulara

Mintea subconstienta este un mecanism extraordinar care inregistreaza permanent si reda programele mentale constiente pe care le primim, dar si pe cele inconstiente. Interesant este ca pentru mintea subconstienta nu exista notiunea de timp, aceasta executand toate actiunile doar in prezent.
Mintea subconstienta se ocupa de toate programele ce tin de respiratie, digestie, excretie si hranire celulara alaturi de alte milioane de actiuni pe care le executa zilnic in organismul nostru si de care nu avem habar.

Important de retinut este ca mintea subconstienta primeste orice gen de program, fara sa faca distinctia ca este pozitiv sau negativ. Programarea neurolingvistica foloseste programe pozitive pentru a ne schimba obiceiurile negative, dar si ca sa ne recapatam sanatatea si sa obtinem ceea ce ne dorim pe plan personal sau profesional. Cand intram in contact cu o serie de programe mentale si nu avem capacitatea si nici constienta de a le tria, unul dintre programele negative pe care le avem, ce poate fi o frica, de pilda frica de incendiu sau de virus, ne poate afecta extrem de puternic.

Mintea subconstienta nu este capabila, de asemenea, sa faca distinctia dintre adevar si minciuna. Chiar daca ne mintim pe noi insine, mintea subconstienta va prelua acest program ca pe ceva cat se poate de real si il va executa ca atare.

Daca ne-am obisnuit sa traim dominati de ganduri negative, mintea subconstienta le va relua de fiecare data ca si cum s-ar intampla pentru prima data, cu toate emotiile si efectele fizice asupra organismului pe care le comporta. Pe de alta parte, daca ne vom educa mintea subconstienta sa acceseze doar programe pozitive, de pilda sa ne vizualizam la munte intr-o zi torida de vara sau cand am fost ultima data fericiti, organismul va resimti din plin in sens pozitiv aceasta schimbare in gandire.

In ultima perioada am multi pacienti care nu pot dormi. Am constatat ca sunt extrem de tensionati de activitatile zilnice si se formeaza astfel un stres puternic la nivelul mintii subconstiente. Aceasta se incordeaza si nu permite corpului fizic sa se relaxeze. Cand se intampla acest lucru, nu se va putea instala somnul. Iata deci unde se poate ajunge daca nu suntem constienti de ceea ce se intampla cu noi.

Cele 4 elemente de care avem nevoie pentru a ne programa mintea

Cel mai eficient este sa lucram singuri cu propria minte subconstienta, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Sunt patru elemente de care trebuie sa tinem cont. In primul rand, starea pe care o avem cand pornim la drum este necesar sa fie pozitiva si cat mai intensa. Programele pe care dorim sa le implementam in mintea subconstienta este necesar sa fie pozitive, de genul ”sunt sanatos” sau ”adorm imediat ce inchid ochii”. Si asta pentru ca de multe ori avem tendinta sa preluam programe mentale negative fara sa fim macar constienti de asta.

Al treilea element il reprezinta energia pe care o vom aloca pentru a face acest lucru. Daca doar ne gandim sa introducem ganduri pozitive in mintea subconstienta, e posibil sa nu se intample nimic, dar daca chiar ne focalizam atentia doar pe acest lucru, rezultatele se vor vedea foarte repede.

Reusita acestui proces depinde si de timpul pe care il alocam. Ca regula, este important sa alocam timp acestui obiectiv pana cand il indeplinim, minim 40 de zile, in caz contrar programul mental nu va fi primit de mintea subconstienta. Mintea subconstienta are nevoie de timp si de repetitie pentru a prelua un program.

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti