Frica de intuneric este una dintre cele mai puternice fobii si isi are originea in frica de moarte. Daca nu este tratata la timp, poate conduce la dificultati in respiratie, ritm cardiac accelerat si atacuri de panica.

Frica de intuneric este una dintre cele mai comune frici, cu care multi dintre noi se confrunta. Intunericul reprezinta o zona necunoscuta, pe care fiecare o asociaza cu o serie de pericole pornind de la propriile frici – respectiv frica de fantome, entitati, dar si frica de necunoscut, ce inseamna ca nu le sta in putere sa controleze ce ar fi acolo sau cel putin asa cred ei. In varful fricilor este frica de moarte, din care deriva toate celelalte frici. Frica de intuneric este una dintre acestea si isi poate avea originea intr-o trauma din copilarie sau poate fi mostenita genetic de la parinti. Cu alte cuvinte, daca parintii au avut frica de intuneric, o pot transmite si propriilor copii. Frica de intuneric provine din mintea subconstienta, iar aceasta se regaseste partial sub forma de programe in creierul limbic, iar executia acestora este in creierul reptilian.

Mai exact, frica de intuneric provine din trecutul indepartat al omenirii, cand intunericul era asociat cu tot soiul de pericole mai mult sau mai putin reale. Multi dintre noi au dezvoltat in prezent o frica de intuneric pentru ca au obiceiuri nu tocmai sanatoase. Cei care se uita la filme de groaza vor dezvolta in timp tulburari psiho-emotionale, ce conduc la ganduri negative, cu consecinta crearii unei imaginatii negative pentru cei in cauza. Acest gen de imaginatie va genera tot soiul de manifestari anxioase pentru aceste persoane.

Somnul, puternic afectat de frica de intuneric

Persoanele care au frica de intuneric manifesta fizic tot felul de simptome, pornind de la dificultati in respiratie, transpiratii abundente, ameteli si pana la tremurat, dureri in piept, ritm cardiac accelerat si atacuri de panica. S-au facut studii stiintifice care au aratat ca atunci cand o persoana este introdusa intr-o camera intunecata, are manifestari vizibile la un examen RMN, ce indica daca sufera de nictofobie, adica frica de intuneric. Aceasta fobie influenteaza substantial calitatea somnului. Aceste persoane nu pot pur si simplu sa adoarma intr-o camera in care sunt singure si este intuneric total.

Un prim pas spre vindecare pentru aceste persoane este sa constientizeze gandurile pe care le au cand se culca si emotiile care le insotesc. Cei care sufera de aceasta fobie sunt, de regula, si extrem de tipicari si plini de ticuri. Cand se culca, verifica daca au inchis apa si gazele, dar nu odata, ci de 10 sau 20 de ori, ceea ce este, evident, o problema.

Aceste persoane lasa lumini aprinse prin casa ca sa se asigure ca au permanent controlul asupra exteriorului. Important este insa sa isi controleze interiorul. Cine reuseste acest lucru la nivel mental si emotional reuseste sa controleze si exteriorul. E necesar sa se inteleaga ca dificultatea de a adormi si a avea un somn linistit este data atat de frica de intuneric, dar si de un mental agitat, un emotional bulversat si de un fizic extrem de incordat.

Tehnici simple de vindecare

Daca cu sute de ani in urma frica de intuneric avea o baza logica, in sensul ca oamenii riscau sa fie atacati de animale salbatice sau de dusmani, in prezent aceasta este complet nejustificata in majoritatea cazurilor. Si cu toate acestea, nictofobia este intalnita la foarte multi dintre noi.
Din acest motiv, este dificil sau chiar imposibil pentru unii dintre noi sa se vindece singuri de aceasta fobie. De cele mai multe ori este nevoie de un psihoterapeut care sa identifice si sa scoata programele negative din mintea subconstienta, printre care se numara si frica de intuneric, si sa le inlocuiasca cu altele pozitive.

In astfel de cazuri este necesar sa se analizeze cu multa atentie profilul psihologic si fiziologic al pacientului. Aceste persoane au tendinta sa dea crezare la tot soiul de legende, povesti cu fantome si spirite malefice. Este si un test simplu prin care afli daca suferi de frica de intuneric. Daca nu poti adormi fara o lumina din exterior, asta inseamna ca suferi de nictofobie cronica. Pentru a incepe sa depasim frica de intuneric, este recomandat sa ne cumparam o lampa de veghe, iar gradual sa ii reducem lumina cand ne culcam pana la punctul in care o vom inchide complet. De asemenea, este recomandat sa dormim intr-o camera zugravita in culori deschise pentru ca aceasta ne va ajuta sa adormim cu o imagine luminoasa.
La fel de eficienta este si programarea neurolingvistica, care presupune implementarea unor programe pozitive de genul ”ma simt bine cand adorm”, ”ma simt in siguranta”, insa aceasta necesita perseverenta din partea persoanelor care o pun in practica pentru ca rezultatele se vad dupa o perioada mai lunga de timp.

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti