Tresaririle sunt, de fapt, spasme musculare ce apar in perioada de tranzitie dintre veghe si somn. Cauzele acestora pornesc de la privarea de somn si anxietate pana la consumul excesiv de cafeina, stres sau dupa activitati fizice epuizante.

Multi dintre noi au experimentat senzatia de cadere si un spam puternic chiar inainte sa adoarma sau chiar in somn. Tresarirea care apare atunci cand suntem pe cale sa adormim se numeste, in termeni stiintifici, “spasm hipnagogic”.

De fapt, ceea ce percepem noi ca o tresarire este un spasm muscular ce apare in acea scurta perioada de tranzitie dintre veghe si somn. Persoanele cu dificultati de adormire sau cele care nu se simt confortabil in pat resimt aceste senzatii mai des in timpul somnului.

Aceste tresariri se intalnesc la peste 80% din populatie si se caracterizeaza prin contractii musculare bruste, care trezesc persoana respectiva din somn. Aceste manifestari au o cauza fizica si una psihologica, care este mai putin cunoscuta.

Cel mai frecvent, miocloniile hipnagogice, cum se numesc in termeni de specialitate, survin la persoane cu tulburari de somn si sunt determinate de privarea de somn de peste 24 de ore, anxietate, consum excesiv de cafeina, stres sau dupa activitati fizice epuizante seara. De asemenea, unele medicamente psihoactive pot determina tresariri musculare la adormire, atunci cand muschii incep sa se relaxeze. Tresarile nocturne au fost frecvent raportate dupa consumul de opioide, morfina, heroina si metadona.

Dupa un efort fizic sustinut, care a adus multa adrenalina in sistemul muscular, acesta continua sa functioneze si dupa ce persoana respectiva adoarme. Chiar daca corpul fizic este relaxat, mentalul continua sa lucreze. Mainile si picioarele vor manifesta spasme musculare, prin care se manifesta tresaririle in somn.

Ce efect au jocurile video?

In urma mai multor studii stiintifice efectuate s-a constatat ca astfel de manifestari apar si la persoanele care joaca multe ore jocuri video, in care predomina violenta. Tresaririle pot aparea inclusiv in timpul jocului.

Emotional, persoana traieste in somn scenele de violenta din acel joc, iar corpul va avea tot felul de miscari reflexe. Asta arata ca sunt tensiuni musculare si manifestari emotionale profunde, ce demonstreaza ca persoana respectiva nu este echilibrata emotional. Acest gen de jocuri video au o influenta majora in special asupra copiilor. Mentalul va continua sa deruleze acel joc pliat pe fricile acestora.

Dupa ce vor deveni adulti, acestia se vor manifesta prin diverse programe negative care sunt asociate fricilor din copilarie. Sunt din ce in ce mai dese cazurile in care astfel de persoane nu reusesc sa adoarma decat foarte greu.

La nivel de sinapse neuronale sunt create shortcut-uri, care fac ca persoana in cauza sa resimta fizic, emotional si mental aceleasi efecte ca atunci cand era in activitate, in timpul zilei.

Vindecare prin relaxare

Specialistii au cateva recomandari pentru a scapa relativ usor de tresarile din somn. Inainte cu 2-3 ore de culcare nu trebuie sa mai consumam alimente, in special cele care au procent ridicat de grasimi. Explicatia este simpla. Dupa ce adormim, sistemul digestiv va continua sa functioneze pentru a digera mancarea si va genera, la randul lui, tot felul de spasme musculare, pe langa alte efecte negative.

Asa cum aminteam si anterior, total contraindicat este sa ne culcam dupa ce am jucat tot soiul de jocuri pe calculator. Putem in schimb sa facem o plimbare usoara de seara, sa facem exercitii de respiratie si sa ascultam o muzica relaxanta.
La toate acestea, putem adauga si o autoprogramare prin fraze simple, de genul sau . Daca vom respecta acesti pasi simpli, vom obisnui corpul sa se relaxeze si sa se odihneasca.

Telefon: 0745283281
Telefon: 0724049137
Cabinet Psihologic
Calea Dorobanti 155, etaj 4, Bucuresti